Müge Alpay spreidt haar muzikale vleugels

Hoewel Müge Alpay nog bezig is haar muzikale vleugels volledig te spreiden, schreef de violiste en zangeres al wel (Nederlandse) muziekgeschiedenis. Toch wordt ze vanwege de gezamenlijke optredens vooral gezien als muzikaal partner van Karsu Dönmez. Maar met zoveel talent is het slechts een kwestie van tijd totdat Müge zelf ook individueel doorbreekt en heel Nederland van haar muzikale klanken kan genieten.

* Vertel eens iets over jezelf.

Ik kom uit een familie waarin muziek een belangrijke rol speelt. Mijn opa, vader, oom en neven zijn allemaal muzikanten in Istanbul. Mijn vader is saxofonist op jazz gebied en mijn opa was een bekende drummer. Dus in zo een omgeving is het natuurlijk geen verrassing dat ik aanleg voor muziek heb.
Op jonge leeftijd ben ik begonnen aan het Conservatorium van Istanbul. Vanaf mijn 17de heb ik mijn studie voortgezet op het Conservatorium van Rotterdam en ben afgestudeerd in 2008 als violiste. Vervolgens heb ik deelgenomen aan veelzijdige projecten als violiste en met vocaal. Hoewel ik niet direct heel bekend ben bij het grote publiek, heb ik uit reacties gemerkt dat ik best bekend ben. Alleen denk ik dat heel veel mensen mijn naam niet weten omdat ik vooral een begeleidende rol had met mijn viool en vocaal. Totdat ik het nummer ‘Divane Asik Gibi’ zong bij ‘Vrije Geluiden’ samen met Karsu. Dit heeft ertoe geleid dat toch wel een aantal mensen mijn naam leerden kennen. Nog steeds krijg ik lovende reacties over dit optreden.

Binnenkort is mijn eigen website en facebook fan page live, zo hoop ik dat ik makkelijker bereikbaar ben voor het publiek en op deze manier mezelf makkelijker te kunnen tonen aan mijn eigen publiek. Ook wachten de fans een grote verrassing op mijn site en facebook pagina, dus ik zou zeggen hou het in de gaten!

* De mensen die jou wel kennen, kennen je waarschijnlijk door jouw samenwerking/optredens met Karsu Dönmez. Hoe is die band tussen jullie ontstaan (en sta je bijv. ook weer op haar nieuwe cd)?

Een vriend van mijn vader (Sedat Yoldas) die tevens ook muzikant is, heeft ons kennis laten maken omdat hij vond dat wij muzikaal bij elkaar passen. Vervolgens is er een hechte band ontstaan tussen ons, wat een positieve invloed had op de muziek die we maakten. Door deze samenwerking heb ik de gelegenheid gekregen om mij talent op het viool en op vocaal niveau te laten zien aan een wat breder publiek.

Ik sta dit keer niet op haar nieuwe cd, omdat ik heb besloten om te werken aan mijn eigen muzikale carriѐre. Na een periode van acht maanden ben ik bijna zover om mijn eigen muziek te presenteren. En hoewel ik een doeltreffende tijd met Karsu heb doorgebracht, vind ik dat de tijd nu wel rijp is om mijn eigen pad op te gaan.

* Je bent afgestudeerd op klassiek viool, misschien wel het mooiste en puurste instrument dat er is. Maar voor een commerciële carriѐre niet echt het meest handige instrument. Merk je daar iets van?

Daar heb je gedeeltelijk wel gelijk in. De viool is jarenlang gezien als een instrument dat de klassieke muziek representeert. Ook speelt de zware opleiding in klassiek viool daar een grote rol in. De laatste tijd zie ik toch wel een verschuiving. Doordat ik viool en piano lessen geef, merk ik dat er momenteel veel vraag is naar de viool. Ik denk dat mensen hebben gezien dat viool een onmisbaar instrument kan zijn in muziekstijlen zoals Jazz en Rock. En wat je nu vooral ziet is een samenwerking van DJ’s en Violisten. In de Turkse muziekwereld zie je de laatste tijd dat de viool meer op de voorgrond wordt gebruikt dan voorheen. Ik vind zelf dat de viool vergeleken met andere instrumenten de mensen echt diep van binnen raakt.

* Toch heb je een stukje historie geschreven, want jouw samenwerking met Nazan Nihal leidde tot het eerste lied in de muziekgeschiedenis waarin zowel Nederlands als Turkse zang te horen is. Vertel daar eens iets meer over.

Vorig jaar was ik een half jaar in Istanbul voor mijn optredens. Hier werd ik uitgenodigd voor een interview door Luc Reuvers uit Nederland. Luc is iemand die onze optredens met Karsu vaak bezocht om foto’s te nemen. Op dat moment was hij bezig met zijn scriptie over muziek en was toevallig in Istanbul. Tijdens het interview hadden we een hele goede klik, het leek net of we elkaar al jaren kenden. Hij heeft mij kennis laten maken met Nazan Nihal, die toen ook bezig was met haar eigen muziek. Uiteindelijk zijn wij in Ankara bij elkaar gekomen voor een optreden. In deze periode is bij Luc het idee ontstaan om het liedje ‘Mesafeler’ (Kilometers) van Nazan in het Turks en Nederlands te zingen. Dit was voor mij ook een uniek idee en heb voor dit nummer mijn steun geboden met mijn viool en zang.

* Kunnen we in de toekomst een solo-cd van jou verwachten?

Natuurlijk wil ik in de toekomst mijn eigen solo album uitbrengen. Eerst wil ik de komende jaren laten zien wie ik ben, wat ik kan en wat mensen van mij kunnen verwachten door middel van optredens onder mijn eigen naam. Na het zingen van ‘Divane Asik Gibi’ heb ik zoveel positieve reacties gehad met de vraag of ik meer liedjes heb. Eindelijk krijg ik nu de kans om mijn nieuwe nummers te delen. Hiervoor zal ik de komende weken mijn project lanceren via social media en mijn eigen website, die binnenkort ook live zal gaan. Ik hoop dat ik erin slaag om zoveel mogelijk mensen te raken met mijn muziek. Dat zal het proces om een eigen album uit te brengen versnellen.

Bron: Niels Root - 15/10/2012